duminică, 6 iulie 2014

Poveste : PRAZLIN și Perdeaua fermecată


Salut și bine v-am regăsit la o nouă postare. Astăzi voi publica o poveste pe care am scris-o pe când aveam 8 ani. 

Lectură cât mai plăcută !



Prazlin
şi Perdeaua fermecată


A fost odată ca niciodată un rege şi o regină. Ei aveau o fiică nespus de frumoasă, pe nume Aryana. Părinţii se mândreau cu ea, peste tot pe unde mergeau.



Într-o zi, pe lângă palat a trecut un prinţ. Acesta a cerut adăpost peste noapte şi ceva de-ale gurii. Apoi, el a început să povestească cum a ajuns în acel loc.

Spunea că, într-o zi, plimbându-se prin curtea palatului său în compania unor copii, dintr-o dată în faţa lui a apărut o perdea. După prima sperietură l-a amuzat apariţia, astfel că a început să o probeze, punând-o pe el.

Atunci, nu ştie de ce dar i-a venit să închidă ochii şi, pe loc s-a trezit în regatul acesta, cu tot cu perdea !



Prinţul acesta, pe nume Prazlin, de cum a zărit-o pe Aryana, s-a şi îndrăgostit de ea. Astfel că el merse degrabă la rege să-i ceară mâna prinţesei.

Regele, însă, îi spuse că se vor putea căsători doar dacă Prazlin îi va aduce Floarea Cimbresei, aceasta fiind cea mai rară floare din lume şi preferata prinţesei.

Mai spuse şi că Floarea Cimbresei este păzită cu mare grijă de către Fraţii-Ciclopi. Mulţi prinţi au încercat să aducă această floare a cimbresei pentru a se putea căsători cu frumoasa prinţesă, însă cu toţii au dat greş şi, astfel, au devenit, rând pe rând, prânz pentru Fraţii-Ciclopi !
  

Deşi veştile nu erau prea încurajatoare, Prazlin nu a stat pe gânduri şi a pornit la drum, luând cu el şi perdeaua fermecată.

A mers 10 zile şi 10 nopţi şi, în cele din urmă, Prazlin a ajuns la poarta castelului Fraţilor-Ciclopi.


Tânărul prinţ a bătut în poartă de 3 ori, şi iată că aceasta se deschise. În faţa porţii a apărut o bătrânică tare amărâtă, ce îi spuse lui Prazlin să se întoarcă de unde a venit.

Însă Prazlin a început să-i povestească bătrânicii cât de mult îşi doreşte el să se căsătorească cu prinţesa inimii sale şi cum trebuie, pentru asta, să-i aducă regelui Floarea Cimbresei.




Bătrânica se înduioşă la auzul vorbelor lui Prazlin, însă îi spuse că Fraţii-Ciclopi sunt plecaţi la vânătoare.

Atunci Prazlin s-a gândit că dacă se va ascunde în castel, se va putea întâlni cu Fraţii-Ciclopi pentru a pune mâna pe floare.

Zis şi făcut !

După ce Fraţii-Ciclopi s-au întors de la vânătoare, s-au pregătit să ia masa. Însă, în acel moment, fratele cel mare a strigat : "Simt miros de pui de om !"

Dar şi fratele cel mic, la rândul lui, a spus că simte ouăle prăjite de pe cuptor, astfel că fraţii-ciclopi s-au potolit şi şi-au continuat liniştiţi masa.

După ce aceştia au terminat masa, Prazlin dintr-odată a ieşit din ascunzătoare dimpreună cu perdeaua fermecată !

Acesta n-a mai stat pe gânduri şi le-a spus pe nerăsuflate fraţilor ciclopi că are mare nevoie de floarea cimbresei pentru a se putea căsători cu aleasa inimii lui.


Deşi îmbunaţi şi înduioşaţi de povestea lui Prazlin, fraţii ciclopi i-au spus acestuia că îi vor da floarea cimbresei numai şi numai dacă el va putea trece trei teste pe care ei le vor da...

În primul test, Prazlin trebuia să facă să dispară patru tigri în cealaltă parte a lumii, însă, în caz că nu reuşea, el urma să devină prânzul fraţilor ciclopi.


Dar lui Prazlin nu i-a luat prea mult. El a luat perdeaua şi a aruncat-o peste acei tigri, făcându-i, rând pe rând, să dispară în cealaltă parte a lumii.

Văzând izbânda lui Prazlin, atunci Fraţii ciclopi i-au dat acestuia să rezolve o ghicitoare : "La o masă stăteau 3 taţi şi 3 fii. Fiecare a mâncat câte un măr. Ştiind că pe masă erau 4 mere, cum a fost posibil acest lucru ?”.

Prazlin s-a tot gândit la această ghicitoare, însă nu găsea nici o rezolvare. Se gândi el ce se gândi, până îi veni o idee. Se grăbi în spatele fântânii, îşi puse perdeaua pe el şi, dintr-o dată, îi şi veni răspunsul în cap.

Deşi această ghicitoare era făcută să păcălească, în final Prazlin le dădu răspunsul fraţilor ciclopi : la masă erau 4 persoane - un străbunic, un bunic, un tată şi fiul. Astfel, fiecare era fiu pentru cel de deasupra şi tată pentru cel de sub linia genealogică.

După ce au văzut ce îi poate pielea lui Prazlin, Fraţii ciclopi i-au dat acestuia şi ultimul test, cel mai greu. Acum el trebuia să meargă în Regatul Păsărilor, să aducă Pasărea de aur a Regelui Păsărilor.




Aşa că, neavând de ales, Prazlin porni către acest regat al păsărilor. Când ajunse acolo văzu că spusele păsării erau adevărate şi chiar că regatul suferea de o foamete cumplită.

Ajuns în faţa Regelui, acesta îi spuse lui Prazlin că, dacă va face rost de hrană suficientă pentru regat, atunci îi va da Pasărea de aur.

Aşa că Prazlin iarăşi porni, în căutare de mâncare pentru Regatul Păsărilor. El se gândi să ceară de mâncare din alt regat care avea suficientă hrană.

Astfel, Prazlin porni spre Regatul Lebedelor.




Când ajunse acolo, Regele acelui ţinut îi spuse lui Prazlin că ei aveau suficientă hrană, dar că nu o dădeau pe gratis.

Atunci Prazlin îl întrebă pe Rege ce trebuia să îi dea pentru a primi mâncare pentru Regatul Păsărilor. Acesta îi spuse lui Prazlin că, acum vreo 2 săptămâni, o pisică rănită din Regatul Pisicilor a  ajuns în regatul lor şi, de atunci, cei din Regatul Lebedelor au avut grijă de pisică, dar că nu ştiau ce mănâncă ea.


Prazlin îi zise regelui că pisica mănâncă lapte. Aşa că regele îi spuse lui Prazlin că îi va da suficientă hrană pentru Regatul Păsărilor dacă îi va hrăni pisica.

Aşa că Prazlin porni încă odată, de data aceasta în căutarea laptelui.


Şi, iarăşi, Prazlin găsi ce căuta.

La vreo 2 ore de mers dincolo de Regatul Lebedelor, acesta găsi o vacă. Ea îi spuse că îi va da lapte doar dacă îi va aduce iarba cea mai grasă şi cea mai bună de rumegat.

Prazlin găsi pe drum, iarăşi, un câmp cu iarbă foarte grasă şi numai bună de mâncat, iar lângă acel loc era o casă în care locuiau cosaşi. El îi întrebă pe aceştia dacă poate să împrumute o coasă, însă cosaşii îi spuseră că îi vor da o coasă doar dacă el le va ascuţi toate celelalte coase.




Aşa că Prazlin puse Perdeaua Fermecată peste coasele tocite ale cosaşilor şi acestea, minune, s-au ascuţit în 10 secunde.

Drept urmare, cosaşii îi împrumutară lui Prazlin o coasă, cu care acesta cosi o parte mică de câmp, din acea iarbă grasă.


El îi duse vacii iarba cea bună de mâncat, iar aceasta îi dădu laptele promis. Prazlin duse laptele Regatului Lebedelor iar Regele, la rândul său, îi dădu acestuia hrana promisă, pentru Regatul Păsărilor.

Mai departe, Prazlin a pornit cu mâncarea spre Regatul Păsărilor, iar Regele, ţinânduse de cuvânt, îi dadu lui Prazlin Pasărea de Aur.

Acesta le duse Pasărea de aur Fraţilor-Ciclop iar ei, de asemenea, îi dădură Floarea Cimbresei.

Astfel că, în final, Prazlin ajunse iarăşi în Regatul Aryanei, unde acesta îi duse Floarea Cimbresei părinţilor lui Aryana.
  

Mare nuntă s-a făcut în Palat, care a durat 3 zile şi 3 nopţi !

Peste câţiva ani, Prazlin şi Aryana au avut copii, care au domnit cu înţelepciune peste întreg Regatul.

Şi toţi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi !


Sper că v-a plăcut !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu